Landinformatie

Klimaat & weer Vietnam

vietnam-zonsondergang-rijstvelden-thailandtravel

Klimaat & weer

Vietnam heeft vanwege de lengte van het land eigenlijk geen goede of slechte tijd om het land te bezoeken. Vietnam heeft een subtropisch klimaat, met een duidelijk droog en nat seizoen. Het regenseizoen loopt grofweg van mei tot oktober. Beter is het dus om het land te bezoeken in de droge periode, van oktober tot april. De maanden februari tot mei zijn in het zuiden wel het warmst: 35°C. In het bergachtige noorden is het een stuk kouder. In bijvoorbeeld januari is het daar gemiddeld slechts 20°C. In de zomer is het daar juist extreem warm: meer dan 35°C.
Het zuiden van Vietnam kent 2 seizoenen, de regentijd van mei tot november en de droge tijd van december tot april. In de regentijd valt er meestal een korte maar hevige bui in de namiddag die een verfrissende werking heeft op de temperatuur. In Centraal Vietnam valt pakweg de meeste regen van september tot december. Vanwege de bergen kunnen sommige plaatsen tijden deze periode weinig neerslag hebben.
Het noordelijke deel van Vietnam kent 2 seizoenen, de zomer van mei tot oktober met gemiddelde dagtemperaturen van rond de 30 graden en de winter van november tot april met gemiddelde dagtemperaturen van 16 tot 20 graden. Tijdens de winterperiode valt er af en toe regen.

Temperaturen
Het zuiden heeft te maken met vrij constante temperaturen die overdag tussen de 30 en 36 graden liggen gedurende het hele jaar. ‘s Nachts komt de temperatuur zelden onder de twintig graden. Het noordelijke deel van het land, waar onder andere hoofdstad Hanoi ligt, heeft een klimaat dat wel duidelijke verschillen in temperatuur kent. In de zomermaanden is het ook hier tropisch warm, maar in de winter is het overdag gemiddeld ‘slechts’ 20 tot 24 graden terwijl de minimumtemperatuur met 10 tot 17 graden een stuk lager ligt dan in het zuiden. In het hooggebergte, zowel in het zuiden rondom Da Lat als in het noorden richting de grens met China kan de temperatuur op de hoogste pieken dalen tot rond of zelfs onder het vriespunt in de winter.

Neem contact op