Thailand

Landinformatie

bangkok-tuktuk-china-town-unsplash

Landinformatie Thailand

Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij. In dat geval zou Thailand dus letterlijk "vrij land" betekenen. De spelling van het Thaise woord thai met deze betekenis in Thais schrift verschilt echter enigszins (ไท versus ไทย) hoewel de uitspraak van beide woorden identiek is. De naam Thailand had oorspronkelijk ook een politieke strekking in verband met aanspraken op land in met name Laos, waar etnische Thai wonen. Thailand heeft twee volksliederen: een burgerlijk volkslied (Phleng Chat) en een koninklijk volkslied (Phleng Sansasoen Phra Barami, dat tot 1932 als nationaal volkslied werd gebruikt).

Thailand wordt in het oosten begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand, een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee.

Tegenwoordig is de geboortedag van koning Bhumibol (5 december 1927 - 13 oktober 2016) de 'Nationale Dag / Vaderdag' van Thailand. Voorheen was 5 december 'Koningsdag'

Klimaat en weer in Thailand

Thailand kent een tropisch klimaat dat varieert afhankelijk van de regio: het zuiden heeft een tropisch moessonklimaat, het noorden een tropisch savanneklimaat en sommige gebieden een tropisch regenwoudklimaat. Het moessonklimaat wordt gekenmerkt door een lange droge periode en een regenachtig seizoen. Het savanneklimaat heeft droge winters en natte zomers, terwijl het regenwoudklimaat geen droge periode kent.

Toeristen moeten rekening houden met de constante warmte in Thailand. Het kan vooral in het regenseizoen, dat meestal van juni tot oktober duurt, soms moeilijk zijn om een eenduidig beeld te geven, omdat het regenseizoen per regio verschilt. Ondanks de regen zijn reizen tijdens het regenseizoen vaak minder druk en is de natuur prachtig groen.

Wil je meer weten over het klimaat per specifieke regio? Lees dan snel meer over het klimaat in Thailand!

Bevolking van Thailand

Thailand heeft een bevolking van ongeveer 70 miljoen mensen. De meerderheid van de bevolking behoort tot de etnische groep van de Thai, maar er zijn ook aanzienlijke minderheden zoals de Chinezen, Maleisiërs en diverse bergstammen in het noorden van het land. De bevolking staat bekend om haar gastvrijheid en vriendelijkheid, wat zich uit in het Thaise concept van 'sanuk', dat plezier en levensvreugde benadrukt. De Thaise samenleving is doordrongen van tradities en gebruiken die in het dagelijks leven een belangrijke rol spelen. Van de kleurrijke festivals tot de respectvolle begroetingen, de cultuur van Thailand is zowel fascinerend als toegankelijk voor bezoekers.

Religie in Thailand

Boeddhisme is de dominante religie in Thailand en ongeveer 95% van de bevolking is boeddhist. Het Theravada-boeddhisme, de oudste vorm van boeddhisme, wordt hier beoefend. Tempels en kloosters spelen een centrale rol in het dagelijks leven van de Thai. Daarnaast zijn er ook kleine gemeenschappen van moslims, christenen en hindoes, die hun eigen religieuze gebruiken en festivals hebben. De invloed van het boeddhisme is zichtbaar in de talloze tempels en religieuze monumenten verspreid over het land, evenals in de dagelijkse rituelen en ceremonies. Dit maakt Thailand een spiritueel en cultureel rijk land, waar religie en traditie hand in hand gaan.

Munteenheid Thailand

De munteenheid van Thailand is de Baht (THB). Eén Baht is onderverdeeld in 100 satang. 100 baht is ongeveer € 2,51 waard (2024). De Baht is verkrijgbaar in biljetten van verschillende waarden en in muntvorm. Het is gemakkelijk om geld te wisselen in Thailand, met een overvloed aan wisselkantoren en geldautomaten, vooral in stedelijke gebieden en toeristische bestemmingen. Daarnaast accepteren veel hotels, restaurants en winkels creditcards, hoewel het altijd handig is om contant geld bij de hand te hebben voor kleine aankopen en in minder toeristische gebieden.

Economie in Thailand

Thailand heeft een van de meest dynamische economieën in Zuidoost-Azië. Het land is een belangrijke producent van rijst, rubber, en suikerriet, en de landbouwsector blijft een cruciaal onderdeel van de economie. Daarnaast is Thailand een belangrijk industrieel centrum, met name op het gebied van auto's en elektronica. Het toerisme speelt ook een grote rol in de Thaise economie, met miljoenen bezoekers die jaarlijks naar het land komen om te genieten van de prachtige stranden, rijke cultuur en historische bezienswaardigheden. De Thaise economie profiteert ook van een groeiende dienstensector, en Bangkok is uitgegroeid tot een belangrijk zakelijk en financieel centrum in de regio.

Natuur en bezienswaardigheden in Thailand

Thailand biedt een schat aan natuurlijke schoonheid en culturele bezienswaardigheden. Van de bergen in het noorden met hun weelderige jungles en watervallen, tot de uitgestrekte rijstvelden van de centrale vlaktes en de idyllische eilanden in het zuiden met hun witte zandstranden en kristalheldere wateren. Bekende toeristische attracties zijn onder andere de oude stad Ayutthaya, het eiland Phuket, en de levendige stad Chiang Mai. Daarnaast zijn er talloze nationale parken waar je kunt genieten van wandelen, vogels kijken, en wilde dieren spotten. Deze mix van natuurlijke wonderen en culturele schatten maakt Thailand tot een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar diversiteit en avontuur.

Landinformatie Thailand

  • Hoofdstad: Bangkok

  • Aantal inwoners: 69,5 miljoen

  • Oppervlakte: 513.120 km² 

  • Taal: Thai (90%)

  • Klimaat: tropisch

  • Religie: Boeddhisme (94%), Islam (4%)

  • Tijd: verschilt van 5 tot 6 uur later

  • Regeringsvorm: parlementaire monarchie

  • Munteenheid: baht

  • Elektriciteit: 220V

Bekijk rondreizen Thailand

Neem contact op