Thailand

Landinformatie

bangkok-tuktuk-china-town-unsplash

Thailand 

Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij. In dat geval zou Thailand dus letterlijk "vrij land" betekenen. De spelling van het Thaise woord thai met deze betekenis in Thais schrift verschilt echter enigszins (ไท versus ไทย) hoewel de uitspraak van beide woorden identiek is. De naam Thailand had oorspronkelijk ook een politieke strekking in verband met aanspraken op land in met name Laos, waar etnische Thai wonen.

Thailand wordt in het oosten begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand, een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee.

Tegenwoordig is de geboortedag van koning Bhumibol (5 december 1927 - 13 oktober 2016) de 'Nationale Dag / Vaderdag' van Thailand. Voorheen was 5 december 'Koningsdag'

De munteenheid is de baht, onderverdeeld in 100 satang. 100 baht is ongeveer € 2,75 waard (2021).

Thailand heeft twee volksliederen: een burgerlijk volkslied (Phleng Chat) en een koninklijk volkslied (Phleng Sansasoen Phra Barami, dat tot 1932 als nationaal volkslied werd gebruikt).

Hoofdstad: Bangkok
Aantal inwoners: 69,5 miljoen
Oppervlakte: 513.120 km² 
Taal: Thai (90%)
Klimaat: tropisch
Religie: Boeddhisme (94%), Islam (4%)
Tijd: verschilt van 5 tot 6 uur later
Regeringsvorm: parlementaire monarchie
Munteenheid: baht
Elektriciteit: 220VBekijk rondreizen Thailand

Neem contact op